Hogere pensioenleeftijd, nieuwe uitdagingen: is jouw Employee Benefits-pakket futureproof?

In de nieuwste aflevering van Succes Verzekerd, de videopodcast van Vanbreda Risk & Benefits, verdiept collega Rebecca Bekaert zich in Employee Benefits. Hoe zorgt een geoptimaliseerd voordelenpakket ervoor dat je als werkgever steeds een streepje voor hebt? Welke dekking blijft nog te vaak onderbelicht en hoe breng je daar verandering in? En welke impact heeft de stijgende pensioenleeftijd op je personeelsverzekeringen? Je ontdekt het hier.

Welke Employee Benefits kan je als werkgever aanbieden?

Vooraleer we duiken in de vele voordelen van een gebalanceerd pakket aan Employee Benefits, vertellen we graag wat deze term precies inhoudt. Employee Benefits, in het dagelijkse leven vaak afgekort als EB, omvatten een breed scala aan personeelsvoordelen of extralegale voordelen die je bedrijfscultuur reflecteren. De meest gangbare zijn:

  • Bedrijfswagens
  • Elektronica zoals laptops en gsm's
  • Verzekeringen zoals een hospitalisatieverzekering

Maar ook kosten voor ambulante zorg, tandzorg, gewaarborgd inkomen of een aanvullend pensioenplan kunnen deel uitmaken van een pakket Employee Benefits.

« Onbekend is onbemind » gaat vooral op voor aanvullende pensioenen. De meeste medewerkers weten niet wat zo’n groepsverzekering precies inhoudt waardoor ze deze benefit vaak onderwaarderen

Fiscaal én concurrentieel voordeel

Extralegale voordelen zijn vaak fiscaal aantrekkelijk en bieden je als organisatie een sterke positie in de ‘war for talent’. De ideale manier dus voor werkgevers om zich te diversifiëren op de arbeidsmarkt. En in de meeste gevallen een veel interessantere piste voor werkgevers en werknemers dan extra salaris uitkeren.

In een krappe arbeidsmarkt kan je met uitgebreide extralegale voordelen het verschil maken bij het aantrekken en behouden van talent

Aanvullend pensioen = waardevolle extralegale benefit

Uit studies blijkt dat veel Belgen het wettelijk pensioen overschatten. Wist je dat je wettelijke pensioen na een volledige loopbaan slechts gemiddeld 45-50% bedraagt van je laatste loon?

Een belangrijke – maar nog vaak onderschatte – aanvulling op het wettelijk pensioen is daarom het aanvullend pensioen. Dit extralegaal voordeel is een extra kapitaal dat je medewerkers via de groepsverzekering van je organisatie kunnen opbouwen en, bovenop het wettelijk pensioen, uitgekeerd krijgen wanneer ze op pensioen gaan.

Verhoging verplicht minimumrendement

Er is een verplicht minimumrendement van toepassing op aanvullende pensioenen. Wordt dit niet gehaald? Dan moet je als werkgever bijpassen, zodat je medewerkers geen verschil kennen. Gezien het minimumrendement vanaf 1 januari 2025 stijgt van 1,75% naar 2,50%, is dit het uitgelezen moment om je aanvullend pensioenplan onder de loep te nemen.

Communiceer over je inspanningen

Als caring employer wil je voor je personeel een betekenisvol aanvullend pensioen voorzien. Heb je de marge? Kies dan eerder voor 3% aanvullend pensioen in plaats van 1%. Het betekent voor élke medewerker een wezenlijk verschil bij pensionering, zeker als je rekening houdt met de stijgende kost om in ons levensonderhoud te voorzien.

Tip: je doet er goed aan om regelmatig en transparant over deze dekking te communiceren. Aanvullend pensioen is zowel voor schoolverlaters als anciens bijzonder waardevol. Omdat de pensioendatum voor sommigen nog ver in de toekomst ligt, wordt deze benefit regelmatig over het hoofd gezien en daardoor niet of onvoldoende naar waarde geschat.

Pensioenopbouw klinkt niet sexy, maar het is een cruciaal onderdeel van een betekenisvol loonpakket waar je medewerkers je later dankbaar voor zullen zijn

Impact van de stijgende pensioenleeftijd

De pensioenleeftijd in België zal de komende jaren stijgen: in 2025 naar 66 jaar en vanaf 2030 naar 67 jaar. De meeste verzekeringspolissen houden bij de uitkering van kosten vandaag rekening met een pensioenleeftijd van 65 jaar. Deze aanpassing roept dus heel wat (verzekerings)vragen op bij zowel werkgevers als werknemers. Hoe kan je hierop anticiperen als werkgever? En welke actie(s) moet of kan je ondernemen om al je medewerkers goed te blijven beschermen?

Je kan kiezen om je verschillende verzekeringspolissen te aligneren met de stijgende wettelijke pensioenleeftijd. Het spreekt voor zich dat als je de leeftijd voor uitkering uitbreidt ook de verzekeringspremie zal stijgen. Doe je dit niet, dan loop je het risico op discriminatie binnen je huidige populatie. Zo zal een werknemer van 66 jaar plots zonder dekking vallen wanneer hij bijvoorbeeld langdurig afwezig is door ziekte terwijl een medewerker van 35 jaar in dezelfde situatie wel verzekerd is.

Pensioenopbouw stopt steeds op je wettelijke pensioenleeftijd

Gezonde geest in een gezond lichaam

Omdat we met z’n allen langer zullen moeten werken, wordt het belang van een goede mentale en fysieke gezondheid van je medewerkers de komende jaren nog groter. Als werkgever loont het om in te zetten op preventieve gezondheidsinitiatieven en re-integratietrajecten.

Gere­la­teer­de berichten

Post de tijd Bob

Hos­pi­ta­li­sa­tie­ver­ze­ke­ring dreigt tot 13 pro­cent duur­der te worden

Pers
28.11.2024

Door een grote sprong in de medische index mogen de premies voor hospitalisatieverzekeringen met ruim 13 procent stijgen. Collega Bob Duys verduidelijkt in De Tijd enkele redenen voor deze grote sprong en legt uit hoe Vanbreda hiermee omgaat bij collectieve hospitalisatieverzekeringen.

Lees meer
Lees meer over Hospitalisatieverzekering dreigt tot 13 procent duurder te worden
Mockup artikel trends ronnie sutens

De voor­de­len van een pen­si­oen­fonds te delen

Pers
08.11.2024

Voor individuele bedrijven wordt het almaar lastiger en duurder om een eigen pensioenfonds te organiseren. Daar is een oplossing voor: ondernemingen kunnen zich aansluiten bij een multi-inrichterfonds. Verscheidene werkgevers brengen daar hun pensioenplan in onder, maar de vermogens worden wel apart van elkaar beheerd. Collega Ronnie Sutens gaf hierover samen met enkele andere experten meer uitleg in Trends.

Lees meer
Lees meer over De voordelen van een pensioenfonds te delen
Pexels cottonbro 5990042

Ver­ho­ging van de pen­si­oen­leef­tijd van­af 2025: wat bete­kent dit voor jouw aan­vul­len­de personeelsplannen?

Personen
11.09.2024

Op 1 januari 2025 verhoogt de wettelijke pensioenleeftijd in België van 65 jaar naar 66 jaar. Vijf jaar later komt die op 67 jaar te liggen. Welke impact heeft deze aanpassing op de aanvullende personeelsplannen van jouw onderneming? We brengen graag een korte update.

Lees meer
Lees meer over Verhoging van de pensioenleeftijd vanaf 2025: wat betekent dit voor jouw aanvullende personeelsplannen?